• Pelasgos Hotel
  • 27910 31490 - 6973 012459
  • info@pelasgoshotel.gr
Greek English

Rafting

Rafting

Λίγα λόγια για το Rafting

Το rafting (ράφτινγκ) ξεκίνησε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Grand Canyon. Στην αρχή σαν ανάγκη προσπέλασης δύσβατων περιοχών με μόνο τρόπο διέλευσης μέσα απ το ποτάμι και σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό σπορ. Σήμερα είναι αρκετά γνωστό σπορ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για rafting εκτός από της Ηνωμένες Πολιτείες και το Grand Canyon είναι η Λατινική Αμερική με την Κόστα Ρίκα και την Χιλή να διαθέτουν μάλλον τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στον κόσμο, το Νεπάλ και η περιοχή των Ιμαλαΐων καθώς και ο ποταμός Ζαμβέζης στην Αφρική. Στην Ευρώπη το rafting είναι πολύ γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες σχεδόν τις χώρες που συνορεύουν με τις Άλπεις όπως Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία αλλά και σε περιοχές όπως η Σλοβενία και τα Πυρηναία στην Ισπανία. Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλεί ποτάμια που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο δραστηριότητα ράφτινγκ είναι ο Λούσιος και Αλφειός στην Πελοπόννησο. Άλλα ποτάμια που μπορεί να γίνει ράφτινγκ κάποιες περιόδους είναι ο Άραχθος, ο Εύηνος, ο Τρικεριώτης, ο Βενέτικος, ο Ταυρωπός και ο Βοϊδομάτης.


Τί είναι όμως το rafting;
Rafting (ράφτινγκ) ονομάζουμε την κατάβαση ποταμού με ειδικά διαμορφωμένο φουσκωτό σκάφος. Η ονομασία του προέρχεται απο την Αγγλική λέξη raft (ράφτ) που σημαίνει σχεδία. Το σκάφος αυτό δεν έχει καρίνα και αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς πλωτήρες (αεροθαλάμους) ώστε αν κάποιος από αυτούς τρυπήσει να μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την κατάβαση. Επίσης είναι αυτοαδειαζόμενο και το νερό που εισέρχεται σε αυτό μπορεί να βγεί από μόνο του βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων. Η μέγιστη χωρητικότητα τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους από τέσσερα έως δέκα άτομα με πιο δημοφιλή για τα Ελληνικά ποτάμια αυτά των έξι έως οκτώ ατόμων. Φυσικά σε κάθε σκάφος μπορούν να μπουν λιγότερα άτομα μιας και όσο πιο ελαφρύ είναι κουμαντάρεται πιο εύκολα. Τό σκάφος αναλαμβάνει να κατεβάσει στο ποτάμι ειδικά εκπαιδευμένος συνοδός. Πόσο δύσκολο είναι; Το rafting είναι ένα σπορ που απευθύνετε κατ αρχήν σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι όπως σε όλες τις δραστηριότητες στη φύση έτσι και εδώ παρά τις προφυλάξεις που παίρνονται εγκυμονούν κάποιοι κίνδυνοι. Στό rafting υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το έξι. Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία. Ο βαθμός δυσκολίας μιας διαδρομής εξαρτάται από την μορφολογία του ποταμού, τον αριθμό των περασμάτων και την δυσκολία προσπέλασης τους.


Πότε γίνεται;
Η περίοδος που γίνεται rafting είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια όπως π χ ο Λούσιος που μπορεί να γίνει rafting καθ όλη την διάρκεια του έτους. Η εντυπωσιακότερη εποχή για όσους ζητάνε όμως κάτι παραπάνω είναι συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.


Παιδιά μπορούν να κάνουν rafting;
Βεβαίως και μπορούν να κάνουν παιδία rafting, αρκεί να υπάρχει η συγκατάθεση από τους γονείς τους και με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν σε διαδρομές που ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Επειδή όμως η δυσκολία εξαρτάται και από την στάθμη του νερού, μπορεί ακόμη σε πολύ εύκολες διαδρομές να είναι απαγορευτική η συμμετοχή παιδιών όταν έχει πολύ νερό ή αντίστροφα σε δυσκολότερες διαδρομές να είναι δυνατή η συμμετοχή τους όταν έχει πολύ λίγο νερό, όταν συμβαίνει κάποιες φορές κατά την χειμερινή η την καλοκαιρινή περίοδο αντίστοιχα. Γι αυτό, καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε την συμμετοχή η όχι για τα βλαστάρια σας, να έρθετε σε επαφή μαζί μας για να αποφύγετε στην συνέχεια γκρίνιες και κλάματα….


Τι πρέπει να έχω μαζί μου;
Ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια τα οποία θα βραχούν, μαγιό η δεύτερο ζευγάρι εσώρουχα και μία πετσέτα. Κατά την χειμερινή περίοδο μπορείτε να φέρετε μαζί σας ένα λεπτό φλις η ένα μάλλινο μπλουζάκι για να φορέσετε μέσα από την φόρμα.


Εξοπλισμός που σας παρέχουμε!
Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα μας προστατεύσει από το κρύο όπως ειδική ισοθερμική στολή neoprene, καλτσάκια από το ίδιο υλικό και αδιάβροχο, καθώς επίσης σωσίβιο, κράνος, κουπί και φυσικά το σκάφος. Όλος ο ειδικός εξοπλισμός που παρέχουμε είναι ο πλέον ενδεδειγμένος αυστηρά σύμφωνος με τις προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος